Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Perland berättar i klippet att hon anser att Region Blekinge borde satsa mer på att bli en attraktiv arbetsplats och på så vis locka fler att stanna kvar i vården. Foto: Jessica Gow / TT / SVT

Vårdförbundet: Risk för mer övertid när regionen stoppar hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Att Region Blekinge nu kraftigt ska minska inhyrd personal riskerar leda till att fast anställda sjuksköterskor får jobba mer övertid. Det menar Vårdförbundets ordförande i Blekinge, Camilla Perland:

– I längden tror jag att det kan leda till att fler känner att de inte vill arbeta kvar.

Att dra ner på hyrpersonal utan att först ha jobbat för att bli en mer attraktiv arbetsplats – det är att börja i fel ände av problemet anser Camilla Perland. Hon är kritisk till Region Blekinges kraftiga minskning av hyrpersonal.

– Långsiktigt god löneutveckling, kompetensutveckling på arbetstid och att se över arbetstiden är viktigt för att anställda ska vilja stanna inom regionen, säger Camilla Perland.

Hon befarar att det är stor risk att de som är anställda får jobba mer övertid när det är stopp för hyrpersonal. På sikt kan det leda till att sjuksköterskor inte längre vill jobba kvar i Region Blekinge.

Forsatt ökande kostnader

I Region Blekinge fortsatte kostnaderna för inhyrd vårdpersonal att öka första halvåret 2023 jämfört med samma period 2022, visar statistik som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

Under perioden januari till och med juni 2023 gick 8,9 procent av Region Blekinges personalkostnader till hyrpersonal, vilket är en ökning jämfört med förra året. Regionens mål är nu att 98 procent av personalkostnaderna ska gå till egen anställd personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.