Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Petersson, vd på ett av de konsultföretag som hyr ut vårdpersonal, anser att deras tjänster ska ses som ett komplement till regionens ordinarie personal. Foto: Janerik Henriksson/ TToch SVT

Vårdbolag: Vår hyrpersonal ska inte ersätta ordinarie anställda

Publicerad

Regionerna har blivit för beroende av hyrpersonal. Inhyrda sjuksköterskor och läkare ska användas vid semester, arbetstoppar eller sjukskrivningar. Det anser vd:n på Karlskronabaserade konsultföretaget Pelmatic som hyr ut vårdpersonal till flera regioner i Sverige.

Hyrpersonal inom vården ska ses som ett komplement till ordinarie personal, inte ersätta ordinarie anställda. Det menar Cecilia Petersson som jobbar på ett konsultföretag i Karlskrona som hyr ut personal till sjukhus och vårdcentraler.

– Vi är en samarbetspartner och kan hjälpa regionerna när de har svårt att få ihop bemanningen, men inte i den omfattning som det är i dag, säger hon.

Regioner drar ner

Flera regioner tar nu krafttag för att minska hyrpersonal inom vården för att minska kostnaderna. Region Blekinge har som mål att 98 procent av personalkostnaderna ska gå till egen anställd personal, men det finns inget datum satt när de ska vara där. Till en början fokuserar man på de verksamheter som har hyrsjuksköterskor på vårdavdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.