Under SVT:s intervju får Izatolla kontakt med en man som har nyheter om Izatollas farbror. Foto: SVT

Beskedet: ”Talibanerna har tagit din familj”

Uppdaterad
Publicerad

Efter över ett år av tystnad från Kabul får 16-årige Izatolla plötsligt kontakt med en man som ger dystra besked. Familjen är försvunnen och troligtvis tagna av talibanerna. Nu startar en ny kamp för Izatolla för att få uppehållstillstånd.

I över ett år har Izatolla försökt ringa sin morbror Dawan i Afghanistan, utan att signaler har gått fram. Senast han försökte ringa var i slutet av december. Men plötsligt, mitt under SVT:s intervju, går signaler fram.

Mannen som svarar säger att han heter Salim, och att han tidigare var en kollega till Izatollas morbror. Och han har hemska nyheter till Izatolla.

– Sedan ett år tillbaka är han försvunnen helt. Talibaner misshandlade honom när jag tittade på och tog honom med sig. Man vet inget om honom, om han är levande eller död, säger Salim i det inspelade telefonsamtalet.

”Öppnar helt nya dörrar”

En av anledningarna till att Izatolla ska utvisas är att Migrationsverket, liksom domstolarna, inte anser att han har kunnat bevisa att kontakten med familjen är permanent bruten, och att han därför har ett ordnat mottagande i Kabul. Frågan är då vad de här nya uppgifterna kan innebära, för Izatollas del.

– Det här öppnar helt nya dörrar. Det är nya omständigheter som inte har prövats av Migrationsverket. Och det är ju just det här som Izatolla hela tiden har försökt berätta, som nu styrks av en tredje part, säger Samuel Ålöv, som varit Izatollas juridiska ombud under hela asylprocessen.

Vad kan det här leda till?

– Vi kommer att ansöka om verkställighetshinder. I ena vågskålen ligger ju nu ett tänkbart uppehållstillstånd, men det är Migrationsverket som gör bedömningen.

Oklart om beslutet kan ändras

Sektionschefen på Migrationsverket kan inte i nuläget svara på vad de här nya uppgifterna kan få för betydelse, och om det kan leda till att en omprövning görs av ärendet.

– Det vågar jag inte svara på om det här samtalet, utan det får handläggarna avgöra, säger Rebecca Bichis, sektionschef.

Expert ger tummen ner

Men chefsjuristen på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, Anders Sundquist, är skeptisk till att uppgifterna kommer att hjälpa.

– Man får ju värdera den här bevisningen. Hur ska man kunna bevisa att den här mannen är den han utger sig för att vara, och att det han säger faktiskt är sant? Min bedömning som objektiv är att det har ganska lågt bevisvärde, säger han.

I maj nästa år fyller Izatolla 18 år. Om utvisningsbeslutet står fast kommer han då tvingas flyga tillbaka till Kabul. Tills dess är det en lång väntan.

– Det är svårt. Jag försöker fortsätta gå i skolan. Vad ska jag göra i Afghanistan, jag har ingenting där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Izatolla – hotas av utvisning

Mer i ämnet