Foto: TT

Sämst mobilsurfshastighet i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är det län i Sverige med långsammast mobilsurfshastighet och det är också här som utvecklingen går som trögast. Det visar Bredbandskollens nya sammanställning.

På Philippa Magnussons gård utanför Eringsboda har tio ungdomar samlats för att delta i ett ridläger. Men det är svårt för dem att surfa på sina mobiler, eftersom mobilnätet här fungerar dåligt.

– Jag har ingen surf om jag inte använder mitt wifi, så det går inte att bara surfa på telefonen, det är helt omöjligt, säger Philippa Magnusson.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Blekinge har tidigare legat i bottenskiktet när det gäller mobilsurfshastighet i Sverige, men nu är man sämst i Sverige, visar den oberoende stiftelsen Bredbandskollens nya sammanställning.

Segt i Blekinge

Medelhastigheten för att ta emot data i Blekinge låg under årets fem första månader på 15,3 megabit per sekund, vilket kan jämföras med Gotlands på 28,9 megabit per sekund. Och medan nästan alla län i Sverige fått en bättre hastighet på flera megabit per sekund, till följd av ett utbyggt 4G-nät och bättre mobiltelefoner, har Blekinges i princip stått still. Här har det ökat med bara 0,3 megabit per sekund om man jämför med förra året.

– Vi tror att operatörerna satsar lite olika på utbyggnaden, i år verkar de ha satsat på norra Sverige där hastigheterna har gått upp väldigt mycket. Men det betyder att södra Sverige har fått lite mindre kärlek och där går det inte alls lika fort, säger Richard Dahlstrand, projektledare på Bredbandskollen.

”Inte hänt någonting”

Ronneby är fortfarande den kommun som har sämst medelsurfshastighet i Blekinge och varken där eller i Sölvesborg har den förbättrats sedan förra året.

– Jag har inte märkt att det har hänt någonting, säger Philippa Magnusson, som också går miste om viktiga kundförfrågningar på grund av det dåliga mobilnätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet