Christopher Larsson (SD) skrev inlägget i samband med att minareten i Karlskrona skulle invigas.

SD-ledare åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokrateranas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson åtalas för hets mot folkgrupp. I ett inlägg publicerat på partiets Facebook-sida har han uttalat sig nedsättande mot muslimer.

I ett inlägg som SD-ledaren publicerade i sociala medier skrev han enligt åtalet nedsättande om muslimer med syftning på trosbekännelse. Texten spreds på Sverigedemokraternas egna Facebooksida.

Inlägget skrevs i samband med att minareten i Karlskrona skulle invigas med böneutrop, något som Larsson visade starkt missnöje mot. Efter publiceringen i november förra året gjordes en polisanmälan av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

”Det är politisk förföljelse”

Larsson åtalas nu i Blekinge tingsrätt för hets mot folkgrupp.

– Det är tråkigt att polisens och domstolens resurser läggs på sådana här ärenden. Mitt syfte har aldrig varit att kränka någon och det har jag heller inte gjort, säger Christopher Larsson till SVT Nyheter Blekinge.

Larsson är kritisk till att åklagare Lena-Marie Bergström valt att väcka åtal.

– Det är politisk förföljelse. Det är samma åklagare som hade ärendet med Michael Hess.

Såhär svarar åklagare Lena-Marie Bergström på Larssons kritik:

– Jag har ansvar för hatbrottsfrågor på kammaren och de är av den anledningen som jag har fått driva både fallet med Michael Hess och Christopher Larsson. Det har ingenting med min personliga politiska åskådning att göra, säger hon.

Förnekar brott

Christopher Larsson erkänner att han skrivit inlägget, men förnekar brott. Han menar i förhör att texten ligger inom ramen för yttrandefriheten. I förhör har Christopher Larsson sagt att han skrev inlägget för att han var ”ledsen för att folk inte kan slippa religiös påverkan.”

Hur åtalet och brottsmisstanken påverkar Larssons politiska framtid återstår att se.

– Det är inte upp till mig att avgöra. Den frågan lämnar jag till väljarna och till partiet.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Björn Nurhadi säger att åtalet i nuläget inte påverkar Christopher Larssons uppdrag.

– Det är svårt att säga, men blir han fälld så har vi som riktlinje inom partiet att man inte kan sitta kvar som förtroendevald. Men det är bra att det här går till åtal, så att man kan utröna vad som är yttrandefrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet