Sjukhuspersonal kritisk till chefsavstängningen

Publicerad

Personal på Blekingesjukhuset protesterade mot dålig arbetsmiljö och omfattande personalbrist – och krävde förändring. Men att chefen Lars Almroth skulle få sparken var inte alls vad de hade hoppats på.
– Absolut inte, snarare tvärtom, säger Charlotte Sjölander, sjuksköterska.

Sjukhuset har haft långtgående problem med dålig arbetsmiljö och personalbrist, och medföljande sjukskrivningar och uppsägningar. Den 6 maj gick ett trettiotal anställda ut och protesterade, och krävde förändring.

Två veckor senare fick sjukhuschefen Lars Almroth sparken – något som både förvånat och förargat personalen.

– Det är som att ge Alvedon till någon med ett benbrott. Kortvarig lindring, men det åtgärdar inte grundproblemet, säger Johan Westermark, sjuksköterska.

– Nu förskjuts allt arbete som skulle kunna läggas på oss till fokus på det här. Vi vill ha en bättre arbetsmiljö och få mer personal, och det är inte det som prioriteras i nuläget, säger Charlotte Sjölander, sjuksköterska.

Konflikt med regionråd

Sjukhuschefen fick gå efter en konflikt med regionrådet Emma Stjernlöf (M), enligt flera källor till SVT Nyheter Blekinge.

Johan Westermark och Charlotte Sjölander. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Bland annat handlar det om Stjernlöfs sätt att skylla på tjänstemännen, exempelvis efter protesten den 6 maj då hon i flera intervjuer sagt att hon inte fått signaler kring hur dåligt ställt det är. Emma Stjernlöf har vägrat kommentera uppgifterna.

– Vi hoppades att det skulle bli något positivt för oss och det har det inte blivit. Lars Almroth hade börjat ett samarbete med oss, ville ha fler möten med oss och var insatt i situationen. Nu ska det till en ny process för att hitta någon annan som kan göra det jobbet och det kommer ta jättelång tid, tid vi inte har, säger Charlotte Sjölander.

Protestlistor cirkulerar

En facebookgrupp för missnöjda sjukhusanställda har startats, med över 700 medlemmar i dagsläget, och ett flertal protestlistor har skickats runt med hittills drygt 500 underskrifter.

– Det är inte bara sjuksköterskor, utan all personal som är missnöjda. Från köksanställda till läkare, säger Charlotte Sjölander.

– Vi vill ha dialog. En lugn och saklig dialog, med politiker som lyssnar på oss och att vi tillsammans kan lösa detta, säger Johan Westermark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet