Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket Foto: SVT

Skatteverket: ”Lagstiftningen måste ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Att skänka pengar via sociala medier har blivit ett allt mer omfattande fenomen. Och Skatteverket anser att lagstiftningen på sikt behöver ses över för att inte skatteintäkter ska gå förlorade.

Personerna bakom Stödkassen Blekinge använder sina privata swish- och bankkonton för att samla in donationer som ska hjälpa behövande familjer. Det medför att insynen och granskningen av hur pengarna hanteras omöjliggörs. Någon redovisning av pengaflödet vill de inte visa upp.

Men det här förfarandet kan få Skatteverket att höja på ögonbrynen.

SVT granskar stödkassen Blekinge

– Har man samlat in stora summor pengar på sitt privata konto så förutsätter Skatteverket att det är skattepliktiga inkomster, och då kan vi genomföra kontroller. Då måste personen själv visa att pengarna var gåvor som i sin tur gavs vidare till det ändamål som de var avsedda till, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Att samla in pengar till välgörande ändamål beskattas man inte för, så länge allt insamlat medel går till ändamålet.

– Börjar du ta av pengarna och bekosta dina egna levnadsvanor eller till administrativa utgifter så kan man börja fundera på om det är skattepliktigt.

Försvårar kontroll

Att samla in pengar till välgörande ändamål via sociala medier har Skatteverket som myndighet inga synpunkter på, så länge det sköts på rätt sätt enligt dem.

– Att man startar en ideell förening, har stadgar som visar att det är för välgörande ändamål och ett bankkonto kopplat till sin förening. Ideella föreningar ska också lämna deklaration och yrka skattebefrielse, då kan vi följa upp pengarna och se att de används på rätt sätt.

Stödkassen Blekinge är en undergrupp till den registrerade organisationen Fair People som bildades 2014. Den har huvudmannen enligt egen utsago emellertid inte längre kvar – och några inkomstdeklarationer har aldrig lämnats in till Skatteverket som visar hur mycket som omsatts.

De ansvariga för Stödkassen har vid flera tillfällen sagt att de har planer på att registrera sin förening för ett organisationsnummer.

”Lagstiftningen måste ses över”

Enligt Skatteverkets jurist så har den rörliga arbetsmarknaden och uppkomsten av nya företeelser, som välgörenhet i sociala medier, fått skattelagstiftningen att börja bli föråldrad.

– I dag har vi med sociala medier och enkelheten att flytta pengar en helt annan rörlighet. Du kan göra insamlingar och på några dagar få jättemycket pengar på kontot. Och då räcker kanske inte den gamla lagstiftningen till riktigt för att i alla situationer avgöra när en inkomst ska beskattas och inte. Det gör att lagstiftningen på sikt nog måste ses över, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet