Foto: SVT

Skolområdeschefen: ”Vi skulle ha bromsat”

Uppdaterad
Publicerad

Det var för att rädda handelsprogrammet på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby kommun som en konsult anlitades. Men projektet växte mer än skolområdeschefen Ronny Mattsson kunde tänka sig och därmed också kostnaderna.
– Vi blev fartblinda. Tittar man i backspegeln är det klart att vi skulle bromsat, säger han.

Ronneby kommun misstänks för upphandlingsbrott för att köpt konsulttjänster över gränsen för direktupphandling under flera år. Tjänsterna köptes in för att modernisera och utveckla handelsprogrammet på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Våren 2015 hade handelsprogrammet bara fem elever av 48 platser och då diskuterade skolområdeschefen Ronny Mattsson med en konsult om hur de kunde rädda programmet.

– Då bestämde vi att vi ska bygga Sveriges bästa handelsprogram. Vi satte upp visioner och sedan började vi jobba, säger Ronny Mattsson, skolområdeschef.

Tiodubblade programmet

Han berättar att de inledningsvis jobbade månad för månad men att projektet sedan utvidgades till termin till termin och till slut till flera läsår.

– Det växte och växte och från att ha varit fem elever på handelsprogrammet var vi 50 elever, säger Ronny Mattsson.

Dessutom startades nya yrkesutbildningar för vuxna och ett särskilt projekt för nyanlända. Trots att kostnaderna med detta också ökade gjordes ingen upphandling.

– Vi blev fartblinda i det här utvecklingsarbetet. Det gick oerhört mycket bättre än vi trodde men tittar man i backspegeln är det klart att vi skulle bromsat, säger Ronny Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer