Släkting får sänkt straff efter åldringsrån – vännerna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 84-årige mannens släkting får sänkt straff.

För de två hallänningar som utförde det brutala rånet på plats i Ronneby kommun står fängelsedomarna fast.

Det meddelade hovrätten under måndagen.

Att rånoffrets släkting – som i tingsrätten dömdes till fem års fängelse för medhjälp till grovt rån – skulle få ett mildare straff i hovrätten var väntat. I samband med att förhandlingarna avslutades i början av oktober släpptes mannen på fri fot, en tydlig indikation på att hovrätten gjort en annan bedömning.

Mannen döms nu av hovrätten för medhjälp till grov stöld till dagsböter och rätten tar då hänsyn till den långa häktestiden.

Brutalt rån mot 83-åring

Släktingen var själv inte på plats i Ronneby kommun när den 84-årige mannen misshandlades och rånades, men han hade tipsat två vänner om att den äldre mannen hade kontanter hemma. Han lånade dessutom ut sin bil till vännerna och uppgav adressen.

Lämnades på golvet

Den äldre mannen misshandlades under en lång stund, innan han lämnades på golvet i den kalla vinternatten. De två männen lämnade platsen med rånbytet – några flaskor sprit, mannens plånbok och mannens bil.

För de två män, 24 och 39 år gamla, som rånade och misshandlade 84-åringen står tingsrättens dom fast: fängelse i sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet