Foto: SVT

Häktad släkting medger stöld hos rånoffret

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde person, som misstänks för den brutala misshandeln av en man i 80-årsåldern i Ronneby förra veckan, har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt rån.

Den häktade mannen är en släkting till 80-åringen och han nekar till brottsmisstankarna om mordförsök och grovt rån. Däremot erkänner han medhjälp till grov stöld.

– Han medger att han på något sätt medverkat till att offret blivit utsatt för en grov stöld i bostaden men han menar att han inte har haft uppsåt till att våld skulle ske, säger Lena-Marie Bergström, åklagare.

Brutalt rån mot 83-åring

80-åringen, som är rullstolsburen, överfölls i sitt hem när han låg och sov och misshandlades svårt. Han hittades i sin bostad av anhöriga i fredags förmiddag, och vårdas fortfarande på sjukhus.

Har hittat bankkort

Förövarna flydde i en stulen bil med koppling till den äldre mannen och tre greps senare på en ort i Halland. Den misstänkte släktingen anmälde sig själv vid en polisstation i ett annat län.

Enligt åklagaren har offret själv berättat att gärningsmännen var ute efter pengar och polisen har gjort en del beslag som nu utreds.

– Id-kort och bankkort fanns i offrets bil uppe i Halland och han har sagt att de låg i hans plånbok i bostaden och någon har tagit det från honom och lagt det i bilen, säger Lena-Marie Bergröm.

Telefonerna ska tömmas

Samtliga fyra som misstänks för överfallet har nu häktats.

– Jag är nöjd med att vi har samtliga fyra i förvar under tiden vi utreder brottet så att de inte kan påverka utredningen eller försvåra eller förstöra till bevis, säger Lena-Marie Bergström.

Hur ser du på utgångsläget för den fortsatta utredningen?

– Det ser gott ut. Vi har en hel del spår och beslag som ska analyseras och de misstänktas telefoner ska tömmas så får vi se om de haft kontakt med varandra. Sedan har vi fått lite information från målsägande, vittnen och de misstänkta själva att ställa emot varandra så får vi se om vi i slutändan om vi får fler versioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet