Renoveringen av Fredrikskyrkan uppmärksammades på många håll. Nu visar det sig att den blev betydligt dyrare än väntat. Foto: SVT

Slutnotan för kyrkrenoveringen: 100 miljoner dyrare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Det ursprungliga prislappen uppskattades till 30 miljoner. Men notan blev desto större: 135 miljoner kronor.

– Det var inte riktigt den omfattningen vi hade tänkt, säger kyrkoherde Pamela Garpefors.

För lite mer än ett år sedan invigdes Fredrikskyrkan i sin nya skrud. 1700-tals kyrkan hade blivit en av de modernaste i Sverige med filmduk, led-belysning och specialbyggda stolar. Dessutom utrustades den med ett podium som kan hissas upp från golvet, en ny dopfunt och ett nytt altare.

Nu visar det sig att renoveringen blev betydligt dyrare än beräknat. Inför arbetet meddelade pastoratet i flera medier att renoveringen skulle kosta runt 30 miljoner. I dag – när renoveringen är näst intill klar – är den totala kostnaden uppe i 135 miljoner.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Det uppstod hela tiden saker som gjorde renoveringen mer komplicerad. Därför blev det fördyrande processer, säger Pamela Garpefors.

Sålde fastigheter för att ha råd

Finansieringen har skett via eget kapital, en kyrkoantikvarisk ersättning på 20 miljoner och ett lån på 50 miljoner kronor. Dessutom har pastoratet sålt flera av kyrkans fastigheter för att spara in på driftskostnader. Även byggnaden där pastoratet har sitt kansli har sålts och kyrkan hyr nu in sig i lokalerna.

– Vi vill göra multifunktionella kyrkorum av alla våra kyrkor så att man kan ha all verksamhet i dem. Då behöver man inte så många andra byggnader, säger Pamela Garpefors.

Enligt kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) handlade det inledningsvis om en beräknad renoveringskostnad för Fredrikskyrkan på 60-70 miljoner kronor – trots att ledande företrädare för kyrkan gått ut med lägre summor.

Hur pastoratet nu ska betala för renoveringen, samtidigt som medlemmarna blir färre då mer än 1100 blekingebor gick ur Svenska kyrkan förra året, oroar henne inte.

– Det har vi med i beräkningen. Vi har en god ekonomi så jag känner ingen oro, säger Gerthie Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet