Foto: Jennifer Alm/SVT

Åldringsmordet i Rödeby: Åklagare vill se livstid för paret

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen hölls slutpläderingarna i rättegången av åldringsmordet som skedde utanför Rödeby i januari. Åklagare Hedvig Lundblad yrkar på livstids fängelse.

– Offret måste ha upplevt dödsångest och levde när han lämnades på platsen, säger hon.

I januari hittades den 78-årige mannen mördad i sitt hem utanför Rödeby. Snabbt föll misstankarna mot två närboende, en man och en kvinna i 30- respektive 40-årsåldern, som greps och senare åtalades för mordet.

Innan rättegången i dag kunde avslutas har det mordåtalade paret genomgått en utvidgad rättpsykiatrisk undersökning som visar att inte någon av dem led av en allvarlig psykisk störning – varken vid gärnings- eller undersökningstillfället.

Mordet i Rödeby

Därför vill åklagare Hedvig Lundblad se att de båda döms till livstids fängelse.

– Offret hade tortyrliknande skador och var medvetslös till följd av hjärnskada efter våldet. Mannen var helt försvarslös, säger hon.

Försvaret: Visade ånger efteråt

Mannens försvarare Henrik Månsson menar att gärningen inte är tillräcklig för livstid.

– Det var ingen noggrann planering utan mer en impulshandling. Och han visade ånger efteråt.

Inte heller kvinnans advokat Per Swahn menar att ett livstidsstraff kan vara aktuellt.

– Det är mannen som utövat våldet medan hon stått stilla. Hade hon kontaktat polisen hade hon inte blivit häktad, åtalad eller dömd.

Dom väntas 17 november och de båda åtalade förblir fortsatt häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet