Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Endast de som verkligen måste, bör testa sig enligt Åsa Gyberg-Karlsson på Region Blekinge. Foto: Henrik Friberg/SVT

Regionen: Hamstring av PCR-test kan hindra samhällsviktiga funktioner

Uppdaterad
Publicerad

Brist på PCR-tester gör att många är borta från jobbet. Nu uppmanar Region Blekinge att de grupper som fyller en så kallad samhällsviktig funktion, där arbetet kräver fysisk närvaro, är de som i första hand ska testa sig.

– Det är de grupper som enbart ska provta sig just nu, säger Åsa Gyberg-Karlsson, e-hälsostrateg.

Det nya provtagningssystemet i Blekinge, där man nu ska hämta ut ett testkit från en låda i anslutning till vårdcentral, har fått hamstring av tester som följd. Det är något som Region Blekinge har lagt märke till sedan man bytte provtagningsmetod.

Nu uppmanar regionen allmänheten att spara testerna till de som verkligen behöver dem, det vill säga de som fysiskt måste närvara på sina arbetsplatser för att utföra sitt arbete. Annars riskerar samhällsviktiga funktioner att bli lidande i länet, enligt regionens e-hälsostrateg  Åsa Gyberg-Karlsson.

– Just nu är vi i ett sådant läge där vi måste tänka på att vi ska kunna hålla samhället igång och då är det ju så att bara de som har yrken när man måste var närvarande, ska testa sig. Och det är när de har symtom, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer