”Tråkigt men nödvändigt”, säger Karin Hesselgard förvaltningschef för Närsjukvården Region Halland. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Halland stänger provtagning för covid-19 – för högt tryck

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 personer väntar på provsvar och de ska nu prioriteras. Därför stänger Region Halland ner möjligheten att hämta och lämna in nya test under helgen.

Under helgen 22-23 januari kommer nya självprovtagningar för covid-19 i Region Hallands regi ligga helt nere.

– Det är tråkigt men nödvändigt för att alla de personer som redan provtagit sig ska få sina provsvar. Den analyskapacitet vi har fått på externa labb från Folkhälsomyndigheten har inte räckt, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för Närsjukvården Region Halland, i ett pressmeddelande.

Alla ska inte längre testa sig

Planen är att testningen ska fungera som vanligt på måndag igen. Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer innebär att endast de som fysiskt behöver vara på skola eller arbetsplats ska testa sig vid symptom.

– Genom att de som fysiskt måste vara på arbetet kan testa sig och få provsvar snabbt kan vi säkra att viktiga delar i vårt samhälle fortsatt kan fungera, såsom vård och barnomsorg, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Fem dagars karantän

Drygt 30 000 provtagningar genomfördes i Halland förra veckan och mer än 23 000 av dem var självprovtagningar. I nuläget är snittsvarstiden tre till fyra dygn, men det finns även dem som får vänta längre.

– Har man inte fått provsvar så får man ändå gå tillbaka till jobb och skola när man varit hemma i minst fem dagar, mår bra och varit feberfri i minst två dagar, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet följer du med mikrobiolog Peter Nilsson som visar hur analyserna av coronatest går till. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet