Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkarens larm efter resebeskedet: ”Har det värsta framför oss” Foto: SVT

Smittskyddsläkarens larm efter resebeskedet: ”Har det värsta framför oss”

Uppdaterad
Publicerad
Samtidigt som antalet coronasmittade ökar snabbt på sjukhusen i Blekinge lättar regeringen på reserestriktionerna. Ett besvärande budskap, menar Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.
– Det kan gälla för en region som Stockholm som kanske har haft sitt värsta nu – medan vi kanske har det värsta framför oss.

Antalet bekräftade coronafall har ökat stadigt den senaste veckan och det är allt fler som behöver sjukhusvård. Från att tre-fyra personer har vårdats på sjukhus för ett par veckor sedan, är nu tolv patienter inlagda – och det totala antalet med bekräftad covid-19 har fördubblats i länet på bara två veckor.

Den senaste veckans utveckling tyder på att Blekinge har nått ”dag noll” – enligt Bengt Wittesjö – alltså när man ser en tydlig ökning i antalet patienter som behöver sjukhusvård.

– Vi kommer nog kunna förvänta oss en ökning i antal fall och även personer som behöver sjukhusvård, säger han.

Reserestriktioner hävs

Under eftermiddagen meddelande statsminister Stefan Löfven att restriktionerna att resa inom Sverige hävs den 13 juni – samtidigt som kurvan pekar uppåt i Blekinge.

– Jag tycker att det är besvärande med dubbla budskap. Risken är att man slappnar av ute bland allmänheten, säger Bengt Wittesjö.

Blekinge har totalt 254 bekräftade fall av covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet