Sofia Lenniger lämnade sin tjänst i oktober 2019. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Sölvesborgs tidigare kulturchef: ”All kultur har blivit politik”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha jobbat som kultur- och bibliotekschef i Sölvesborgs kommun i tio år slutade Sofia Lenninger i oktober förra året. Nu skriver hon själv i DN Debatt om vad det var som gjorde att hon till slut blev utköpt av kommunen.

I ett inlägg i DN Debatt skriver Sofia Lenninger, den tidigare kulturchefen i Sölvesborgs kommun, att svårigheterna började när det så kallade Samsyret, som består av SD, M, KD och det lokala SoL-partiket, fick makten i kommunen efter valet 2018.

Hon tar upp diskussionerna kring den nya biblioteksplanen och kring samtidskonsten, som fick stor uppmärksamhet i media.

”Jag lät bli att kommentera politikens ambition att styra konstinköp, men på frågor från press korrigerade jag den bild som politiken gett av att kommunala resurser skulle ha lagts på konst som är provocerande. Detta stämmer ju inte.”,  skriver Lenninger.

Hon skriver vidare att det troligen ändå blivit omöjligt att forsätta sitt arbete som tjänsteperson i kommunen eftersom hon menar att all kultur blivit politik.

”Sannolikt hade min position i Sölvesborg förr eller senare blivit ohållbar ändå. För hur förblir man opolitisk tjänsteperson när plötsligt all kultur i en kommunal förvaltning blir politik?”, skriver hon i debattartikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet
Mer Blekinge
Mer Nyheter