Sollan Hill, 75, i Karlshamn har drabbats av larmkaoset den senaste veckan. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Sollan, 75, om larmstrulet: ”Får ta med sig telefonen överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Sollan Hill, 75, i Karlshamn har haft trygghetslarm i ungefär sju år. Hon har aldrig tidigare varit med om en sådan situation som råder nu, där svarstiderna på larmen kan dröja mellan sju minuter och tolv timmar.

– Att det ska kunna se ut så år 2020, det är livsfarligt, säger hon.

Hon betonar att trygghetslarmet oftast fungerar problemfritt, men situationen som pågår nu har inte gått henne obemärkt förbi.

– I dag fungerar det dåligt. Jag tycker att det verkar väldigt dåligt att en sådan här sak kan hända. Det borde vara bättre täckning på larmen. Det är livsfarligt, speciellt i dag när folk är så sjuka, säger Sollan Hill.

Drabbade över hela Sverige

Problemen med trygghetslarmen uppstod efter en uppgradering av huvudleverantörens system i förra veckan. Kommuner över hela Sverige har drabbats, inklusive samtliga Blekingekommuner och förvärras av att brukare nu ”provlarmar” för att se om det fungerar.

– Man får ta med sig telefonen överallt, in på toaletten, ut i köket, överallt, i fall det händer något. Men de får väl ordning på det till slut kanske, de som begriper sig på sådant här, säger Sollan Hill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet