Foto: TT

Sölvesborg är bästa skolkommunen i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborg rankas som den bästa skolkommunen i Blekinge av Lärarförbundet och är också en av de kommuner som har förbättrats mest i Sverige. Kommunen har klättrat från plats 162 till plats 59 i år.

Lärarförbundet presenterade i dag sin rankning av Sveriges bästa skolkommuner och i år hamnade Sölvesborg högst upp i Blekinge följt av Karlskrona och Ronneby.

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat,  säger Mikael Asper, ordförande Lärarförbundet Sölvesborg, i ett pressmeddelande.

Sölvesborg

Olofström backar

Olofströms kommun som förra året rankades högst i Blekinge backade i år och hamnade på plats 117. Karlshamns kommun hamnade längst ner i Blekinge på plats 127.

Blekinge styrkor är enligt Lärarförbundet andelen elever som fullföljer gymnasiet inom tre år, lärarnas utbildningsnivå och andelen elever som uppnår högskolebehörighet. Däremot placerar sig länets kommuner lägre när det gäller lönen, elevernas meritvärde i årskurs 9 och resurstilldelningen.

Det är 17:e året i rad som Lärarförbundet utifrån 13 kriterier bedömer hur kommuner har satsat på skolfrågor. Undersökningen är uppbyggd på statistik från SCB, Skolverket, Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Så gick det för Blekinges kommuner

Rankning 2018

Sölvesborgs kommun: 59

Karlskrona kommun: 62

Ronneby kommun: 106

Olofströms kommun : 117

Karlshamns kommun: 127

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet