Maria Berntsson företräder Strokeföreningen i västra Blekinge och menar att en stängning av nattröntgen i Karlshamn vore en stor förlust för västra delen av länet. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Strokeförening i Blekinge kritisk till stängning av nattröntgen i Karlshamn

Publicerad

Att behöva åka till sjukhus i Karlskrona eller Kristianstad i stället för att få hjälp i Karlshamn vid misstänkt stroke kan få stora konsekvenser. Det menar representanter för Strokeföreningen i västra Blekinge som är kritisk till stängningen av nattröntgen.

– Det är vansinne, säger Maria Berntsson.

Vid misstanke om stroke behöver hjärnan röntgas. Och det är snabbt, menar Maria Berntsson på Strokeföreningen i västra Blekinge.

– Den absolut viktigaste faktorn vid misstänkt stroke är att hamna under vård snabbt. Det kan sluta med att du kunde ha gått, men du hamnar i rullstol istället. Det kan bli jättestora skador om man väntar för länge med vården.

Enligt föreningen är en stängning av nattröntgen i Karlshamn en stor förlust för invånarna i västra Blekinge.

– Det är vansinne att inte ha röntgen på natten. Det är inte klokt.

Stärker upp dagtid

I somras fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslutet att sjukhuset i Karlshamn inte längre kommer att ta emot patienter för röntgen nattetid.  

– Om det händer nattetid att jag får en stroke är jag inte hjälpt av att dagröntgen är mer utvecklad och bemannad. Det funkar inte så, då är skadan redan skedd, säger Maria Bertsson.

Fakta: Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan.

En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn.

Vid misstanke om stroke görs en datortomografi (röntgen) av hjärnan för att se om orsaken är en blodpropp eller en blödning.

En stroke kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.