Ellinor Rostedt och SVT-kollegan Martin Hult Ogenblad nomineras till Sverigepriset för granskningen av den fuskande rut-företagaren i Blekinge. Foto: SVT

SVT Nyheter Blekinge kan vinna nationellt journalistpris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Blekinges granskning av företagaren i Blekinge, som bland annat fuskade med rut-pengar, har nu chans att vinna pris för Årets Granskning på Sverigepriset i mars.

Det var i mars förra året som SVT Nyheter Blekinges journalister Ellinor Rostedt och Martin Hult Ogenblad samt fotograferna Henrik Friberg, Helene Blob och Michelle Hallberg kunde avslöja hur den prisade företagaren utnyttjade regelverket kring rut genom att bland annat tvinga personalen – och i flera fall deras anhöriga – att ge bort sina rutavdrag till företaget, trots att tjänster för motsvarande belopp aldrig blev utförda.

Det avslöjades också att samtidigt som företaget fick miljontals kronor i bidrag till löner tvingades anställda att arbeta under förhållanden som stred mot lagar och avtal.

Fusk med rutavdragen

– Bara att bli nominerade är för mig en signal om att grejen är bra. Och det är den. Den innehåller så många nivåer – från den enskilda drabbade till de stora systemen med myndigheter och lagstiftning, säger Mattias Christiansson, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Blekinge.

Efter granskningen har företaget gått i konkurs, med skulder på över sju miljoner kronor. Samtidigt pågår utredningar hos Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Arbetsförmedlingen – och ärendet har till och med varit uppe på ministernivå.

Sverigepriset är SVT:s interna pris, där bidrag från hela landets lokalredaktioner och riksnyheter prisas. Prisutdelningen sker i Stockholm i början av mars.

– Jag är såklart stolt över redaktionens nominering. Och som nyhetsmänniska är det extra kul när det dyker upp något som känns värt att granska, och man får känslan att det här har jag inte sett förut, säger Mattias Christiansson.

Granskande journalistik – juryns motivering

En viktig granskning av en lokal företagare som gav eko ända upp i regeringen med nya lagförslag som följd. Genom ett gediget journalistiskt fotarbete med både källor och offentliga uppgifter avslöjas hur en företagare systematiskt utnyttjat anställda i beroendeställning och lurat till sig stora summor pengar genom fejkade rut-bidrag. En ögonöppnare som väcker frågan – hur vanligt är detta?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet