Foto: Skärmdump från Facebook

SVT om Stödkassens kritik: ”Felaktig bild av våra arbetsmetoder”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av Stödkassen väcker starka reaktioner på sociala medier.
De ansvariga hävdar bland annat att reportern trängt sig in i deras privatbostäder för att få svar på frågor.
Här kommenterar SVT Nyheter Blekinges ansvarige utgivare Mattias Christiansson delar av kritiken.

Granskningen som bland annat visar på svårigheter med kontroll och redovisning av de ekonomiska bidrag som Stödkassens två ansvariga hanterar via sina privata konton har mött både beröm och kritik i sociala medier.

Stödkassens ansvariga har den senaste veckan själva valt att avstå från att ge svar på SVT:s frågor – men i ett inlägg på föreningens Facebooksida riktar de kritik mot bland annat SVT:s påstådda arbetsmetoder.

I texten står bland annat att SVT:s reporter begått ”övergrepp i form av förtal och intrång i våra egna hem”. Stödkassen påstår också att SVT uppmanat de ansvariga att kringgå den ”sekretess” som de uppger gäller för verksamheten.

– Bilden är felaktig och jag har svårt att förstå anklagelserna om till exempel intrång. Vi har varit hemma hos båda två efter att vi kommit överens om tid och plats för intervjuer. Att vi velat gå runt någon sekretess stämmer inte heller – däremot har ju Stödkassen Blekinge själva satt oss i kontakt med personer som fått hjälp, säger Mattias Christiansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Blekinge.

SVT Nyheter Blekinges ansvarige utgivare Mattias Christiansson kommenterar granskningen av Stödkassen Blekinge. Foto: SVT

Tackade nej till intervju

I ett senare inlägg skriver en av de ansvariga att hon inte längre har skulder hos Kronofogden – vilket är korrekt. Det totala skuldbeloppet på drygt 57 000 kronor reglerades i fredags, den 25 oktober, efter att SVT ställt frågor till henne om vad som framkommit i granskningen.

– Så sent som i fredags valde alltså en av de ansvariga själv att betala sin skuld hos Kronofogden. Men poängen kvarstår: fram till dess kunde skänkta pengar blivit en del i utmätningen av hennes tillgångar. Fredag var för övrigt samma dag som vi hade kontakt med henne och försökte få till en filmad intervju. Något hon då tackade nej till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet