Tomas Nolte från Karlskrona kämpar mot lågorna i Göteborgs skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av brandkanoner och brandflyg försöker Kustbevakningen släcka branden ombord på ett fartyg i Göteborgs skärgård.

Tomas Nolte från Karlskrona är en av dem som kämpar mot lågorna.

– Läget är bekymmersamt, säger han.

I lördags kom larmet om en brand ombord på ett fartyg utanför ön Vinga i Göteborgs skärgård. Branden startade i trävirke som fanns lastat på övre däck på det Liberiaflaggade fartyget.

Fartyget brinner fortfarande och i går blev Tomas Nolte från Karlskrona kallad till Göteborg för att hjälpa till, vilket P4 Blekinge var först med att rapportera om.

– Vi var ute på ordinarie patrullering utanför Ystad när vi blev beordrade att gå upp till Göteborg, säger Tomas Nolte som är befälhavare på Kustbevakningens fartyg Triton.

Svårt att komma åt branden

Han beskriver läget som problematiskt.

– Branden ligger djupt inne i lasten och det gör det bekymmersamt. Vi håller på med kylning och försöker penetrera lasten med våra brandkanoner, berättar Tomas Nolte.

3 000 kubikmeter vatten i timmen

Flera fartyg och flygplan är på plats för att bekämpa branden.

– Vi har stor kapacitet på vårt fartyg och genererar 3 000 kubikmeter vatten i timmen via våra brandkanoner.

Hör Tomas Nolte berätta mer om släckningsarbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.