Kustbevakningen om fartygsbranden: Vi fortsätter släcka med oförminskad styrka

Uppdaterad
Publicerad

Branden på bulkfartyget Almirante Storni härjade fortfarande på tisdagen, men är nu under kontroll. Troligen dröjer det dagar innan eldhärden är helt släckt.

– Vi har fortsatt att spruta stora mängder vatten på det här fartyget där lasten brinner, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen som leder arbetet.

Hör Mattias Lindholm från Kustbevakningen berätta om nattens släckningsarbete i klippet ovan.

Bulkfartyget, som ligger ankrat i vattnet utanför ön Vinga, började brinna vid tvåtiden på lördagseftermiddagen. Fartyget hade lastat trävirke i Ljusne i Hälsingland och var på väg till Alexandria i Egypten. Men plötsligt började alltså det tättpackade virket brinna. En brand som visat sig mycket svårsläckt.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

– Vi får inte riktigt den effekt som vi skulle vilja ha och behöver för att få bukt med branden, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Ytterligare ett fartyg från Kustbevakningen har kommit för att hjälpa till med släckningsarbetet. Bogserbåtar arbetar också med släckningsarbetet.

Oförändrat läge

Under måndagseftermiddagen såg läget ungefär likadant ut som ett halvt dygn tidigare.

– Ja, det är rätt så statiskt. Det är väldigt hett inne i brandhärden i virkeslasten, och det bekymrar oss, säger Mattias Lindholm.

Det positiva i sammanhanget är att branden inte har spridits i lasten uppe på däck eller till själva fartyget. Vattnet har en dämpande effekt på det som nu huvudsakligen är kvarstående glödbränder.

– Men lågorna tenderar att flamma upp så snart man riktar vattnet åt ett annat håll, säger Mattias Lindholm.

Vädret är lugnt och därmed gynnsamt för släckningsarbetet.

– Vi har också försökt förekomma lite. Dels gäller det oljan ombord som är färdig att pumpas bort om det skulle behövas. Vi har också gjort förberedelser för att koppla haveristen och bogsera den därifrån så småningom, säger Mattias Lindholm och fortsätter:

– Fartyget måste ändå till hamn förr eller senare för inspektion, och lasten måste lossas. Men först måste branden dämpas ytterligare. Så det  beslut som gäller nu är att fartyget ska stanna kvar på platsen.

Ingen spridning nedåt

Det brinner alltså i den last som är surrad på däcket i fartygets för. Det finns också virkeslast i lastutrymmena under däck. De utrymmena är förslutna med stora lastluckor. Ännu finns inga tecken på att branden skulle ha letat sig ner där eller haft någon påverkan på fartygets konstruktion.

Besättningen är kvar ombord och hjälper till med släckningsarbetet.

– Vi har också en sambandsman ombord sedan i lördags samt en representant från räddningstjänsten, och de står i direktkontakt med kaptenen och besättningen. Vi flyger också med våra flygplan över branden för att med värmekamera se var hettan är som intensivast. Så det handlar inte bara om vattenkanoner, säger Mattias Lindholm.

Han räknar med att det tar dagar innan man har bättre kontroll över situationen.

Vad som orsakat branden är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Mer i ämnet