Åklagare John Dagnevik Foto: SVT

Åklagaren överklagar tortyrdomen

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmännen bör dömas för människorov och få längre straff. Det menar åklagaren i tortyrmålet, som nu har överklagat tingrättens dom.

De två huvudmännen, 27 respektive 25 år, i det uppmärksammade tortyrmålet dömdes i Blekinge tingsrätt till fem års fängelse vardera. Då för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Men åklagare John Dagnevik håller inte med rättens beslut och överklagar nu till nästa instans – hovrätten, och menar att de istället bör dömas för det allvarligare brottet människorov.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

– Jag står fast vid att det rör sig om ett människorov. Och tingsrätten menar ju även i domen att det objektivt sett varit ett människorov, men att det inte har gått att visa uppsåt. Det jag vill att hovrätten prövar är om inte det våld huvudmännen utövade mot målsäganden visar att det fanns ett uppsåt, säger John Dagnevik, kammaråklagare.

Dömda överklagar också

Även den dömda 27-åringen kommer genom sin försvarsadvokat Henrik Månsson att överklaga domen.

– Vi lämnar in vår överklagan i veckan. Dels anser vi att rätten borde ogilla domen avseende olaga frihetsberövande, samt att misshandelsrubriceringen bör ändras, säger Henrik Månsson.

Sedan tidigare har även 25-åringens försvarsadvokat överklagat domen.

– Det finns inga bevis mot min klient mer än en förvirrad person som inte minns något från kvällen, och som i princip har hjälpts fram i sitt berättande av polis och åklagare, säger Torgny Palm, 25-åringens försvarsadvokat.

”Visar på handlingskraft”

Utöver de två huvudmännen dömdes fem personer till fängelse för att de inte avbröt eller slog larm om den pågående misshandeln.

– De domarna accepterar jag. Här har vi ett antal personer som, trots att de inte har utövat våld, dömdes till fängelse. Det tycker jag visar på handlingskraft hos tingsrätten, säger John Dagnevik.

En 30-årig man, som dömdes till åtta månaders fängelse för att inte ha slagit larm eller försökt hindra misshandeln, har också överklagat sin dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet