Bilder från polisens förundersökning

Tortyroffer kräver högre skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den man som hölls fången och misshandlades i en lägenhet i Karlskrona i februari är inte nöjd med skadeståndet i tingsrättens dom. I en överklagan kräver han nu nästan 80 000 kronor till.

Samtliga sju åtalade dömdes i förrförra veckan till fängelse, från två veckor för en av de män som inte deltagit i misshandeln men inte heller ingrep, till fem år för de två huvudmännen som dömdes för synnerligen grov misshandel och olaga frihetsberövande. De två sistnämnda dömdes också att betala mer än 120 000 kronor i skadestånd till det 21-åriga offret. En summa som 21-åringen och hans advokat nu vill ska höjas.

– Kränkningen har varit allvarligare än vad man får schablonbidrag för, säger 21-åringens advokat Nils Fagrenius till SVT Nyheter Blekinge.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Lägre krav än det ursprungliga

Att det nya skadeståndskravet på drygt 202 000 kronor är lägre än de 275 000 som man från början krävde beror enligt Fagrenius på att det i tingsrättens dom slogs fast att det inte handlar om mordförsök.

57-årig kvinna ska också betala skadestånd

En 57-årig kvinna, som tingsrätten dömt till 10 månaders fängelse för inblandning i händelsen, dömdes också att betala 10 000 kronor i skadestånd till 21-åringen.

Det var under en helg i februari som den 21-åriga mannen under 18 timmar hölls i en lägenhet i Karlskrona mot sin vilja och misshandlades svårt med flera tillhyggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet