Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trio riskerar hårda straff efter rån i Ronneby

Trio riskerar hårda straff efter rån i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Anna Johansson yrkar på långa fängelsestraff för de tre män som misstänks ligga bakom rånet och mordförsöket på den 83-årige mannen i Ronneby.

Under sin slutplädering under måndagen redogjorde Anna Johansson för det brutala våld som 83-åringen utsattes för. Han lämnades åt sitt öde av de två män som misstänks för att ha rånat honom och misshandlat honom svårt med järnrör.

– Deras agerande har varit synnerligen hänsynslöst. Jag påstår att de känt till att han satt i rullstol sedan tidigare. Han har på grund av sin ålder och tillvägagångssätt inte haft någon chans att försvara sig, säger hon.

Han har legat i många timmar innan han hittades.

Den tredje åtalade mannen är släkting till offret och misstänks vara den som planerade rånet. Han har tidigare berättat att han kommer att skämmas hela livet för sin inblandning.

Samtliga misstänkta är hemmahörande i Halland.

Yrkar på flera års fängelse

Anna Johansson vill nu se hårda straff och yrkar på att släktingen döms till fem års fängelse. För de två andra männen yrkar hon på tio års fängelse vardera. Hon vill också att samtliga ska stanna kvar i häktet tills domen meddelas, vilket också tingsrätten beslutade under måndagens pläderingar. Domen väntas komma den 5 augusti.

83-åringens ombud Christer Holmqvist yrkade på att de tre männen ska betala 100 000 kronor i skadestånd för kränkning och ytterligare 15 000 kronor för sveda och värk till 83-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brutalt rån mot 83-åring

Mer i ämnet