Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen kommer fortsätta öka sin elförbrukning då de försöker fasa ut fossila bränslen – hör mer i videoklippet Foto: TT/SVT

Trots elkrisen – Kustbevakningen fortsätter använda mer el

Publicerad

De senaste två åren har Kustbevakningen arbetat med att byta ut fossila bränslen till att använda mer el.

Och trots elkrisen med kraftigt höjda elpriser fortsätter det arbetet.

Kustbevakningen har arbetat aktivt med att byta ut fossila bränslen i sin verksamhet de senaste åren. I dag använder de i stället mer el – både i bilar och på fartygen.

– Vi kopplar upp oss mot landström så att vi förbrukar el istället för diesel när vi ligger till kaj till exempel. Det ökar behovet av elenergi, säger Fredrik Jonasson, chef på lokalförsörjningsenheten på Kustbevakningen.

Håller budgeten

Att elpriserna nu skjuter i höjden märks av då kostnaderna beräknas öka till två miljoner i jämförelse med tidigare år. Men uppdraget att arbeta för en mer fossilfri kustbevakning fortsätter.

– Vi ska hålla årets budget även när elpriset har stigit högre än vi har räknat med. Det blir en prioritering av kostnader, säger Fredrik Jonasson.

Se mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.