Foto: SVT

Trots förtroendekrisen – kyrkorådet backar upp ordföranden

Uppdaterad
Publicerad

Pastoratet Karlskrona-Aspö beskrivs som en organisation i kris och ett sjunkande förtroende för ledningen pekas återigen ut som ett grundproblem på arbetsplatsen. Trots det vill få ledamöter i kyrkorådet kommentera situationen.
– Vi har förtroende för ordföranden och för andra inblandade. Mer kan jag inte säga, säger Sven Siwe (S).

Kyrkans enkätundersökning som gjordes under 2018, SVTs granskning av personalflykten från pastoratet och en extern utredning av arbetsmiljön har visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i pastoratet. Bland annat har anställda vittnat om kränkande behandling, att en tystnadskultur omger arbetsplatsen. Samtidigt konstaterar den externa utredningen, som bygger på 24 djupintervjuer med medarbetare, att det är en ”organisation i kris” och att förtroende för ledningen saknas.

– Vi har fått informationen och den är synnerligen besvärlig. Det måste hanteras akut, säger Rolf Andersson (S), ledamot i kyrkorådet.

Mats Mårtensson, som är ledamot i kyrkorådet i gruppen kyrklig borgerlig samling, säger till SVT att kyrkorådet har fått en presentation av kyrkans egen enkätundersökning av arbetsmiljön som gjordes under 2018, men att problemen inte framstod som så allvarliga.

– Vi har väl inte förstått omfattningen, säger Mats Mårtensson.

Flera vill inte kommentera

Kyrkans arbetsutskott beslutade i slutet av juni, att ett arbetsmiljöarbete ska sättas igång. Bland annat ska grupper bildas i kyrkans olika verksamheter där medarbetarna ska delta.

– Resultatet var betydligt sämre i utredningen som den externa konsulten gjorde. Det var ju väldigt dåligt. Därför beslutade vi om de här åtgärderna, säger Lars-Olov Stenborg, (SD), ledamot i kyrkorådet.

Enligt Pär Tyrberg som är ledamot i kyrkorådet i gruppen kyrklig borgerlig samling, kvarstår förtroendet för ordföranden.

– Vi har haft kyrkorådsmöte och våra beslut har varit enhälliga, säger Pär Tyrberg.

Flera ledamöter i kyrkofullmäktige som SVT pratar med vill inte kommentera situationen utan hänvisar till kyrkorådets ordförande Gertie Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet