Kyrkorådets ordförande: ”Jag skulle ha agerat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendekrisen i kyrkan har förvärrats och enligt den senaste utredningen av arbetsmiljön ”verkar alla i personalen må mer eller mindre dåligt”. Nu uttalar sig kyrkorådets ordförande om situationen.
– Jag tycker det är ytterst allvarligt och jag tar det på största allvar, säger Gertie Olsson (S).

Under våren har SVT i flera reportage granskat arbetsmiljön i pastoratet Karlskrona-Aspö och kunnat avslöja allvarliga arbetsmiljöproblem som skapat stora slitningar på arbetsplatsen. På sju år valde 47 anställda att lämna pastoratet, nära hälften slutade av arbetsmiljöskäl. Kyrkans egen enkätundersökning vittnade om problemen och pekade framför allt på ett sjunkande förtroende för ledningen.

Och läget har förvärrats – det visar den ännu hemliga rapport från en extern utredning av arbetsmiljön – där det beskrivs hur personal i hela organisationen har tappat förtroendet för ledningen.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna bygga upp det här förtroendet igen och att vi ska kunna göra det genom de åtgärder och den plan som vi har beslutat om – och där medarbetarna också är delaktiga, säger Gertie Olsson.

Kyrkans arbetsutskott beslutade i slutet av juni om en rad åtgärder. Det ska bland annat bildas grupper i kyrkans olika verksamheter där medarbetarna ska delta i arbetet som ska leda till en förbättrad arbetsmiljö. De olika funktionerna på arbetsplatsen ska ses över och det kan bli aktuellt med en omorganisation.

”Är ytterst mitt ansvar”

Kyrkoherden Pamela Garpefors och kanslichefen Per Gustafssons kärleksrelation har angetts som en huvudorsak till arbetsmiljöproblemen i pastoratet. Flera anställda har vittnat om att organisationen blev otydlig och att förtroendet för ledningen blev allt sämre. Detta bekräftas också i den externa utredning som gjorts bland medarbetarna. Men om någon av dem får flytta på sig vill inte Gertie Olsson svara på.

– Det vet jag inte i dag, det får framtiden utvisa, säger hon.

Borde kyrkorådet ha agerat tidigare?

– Med facit i hand skulle jag ha agerat tidigare. Det är ytterst mitt ansvar. Men jag kan konstatera att vi i kyrkorådet har varit enhälliga i våra beslut.

Vad beror det på att personalen tappat förtroendet?

– Det vill jag inte spekulera i, säger Gertie Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet