Foto: SVT/Privat

Trots lagbrott och skulder – granskade djurskötare vill öppna nytt i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Trots brott mot djurregler och skulder till anställda och andra fordringsägare siktar Blekinge Exotiska Värld framåt.

Redan innan tropikariet i Karlshamn lades ned lämnades ansökan om en nysatsning i grannkommunen in.

SVT Nyheter Blekinges granskning av nyligen nedlagda Blekinge Exotiska Värld har bland annat visat att tre silverrävar visats upp trots att tillstånd saknas. Den har också visat på flera långdragna tvister med före detta anställda som fått fel löner och inte heller löneutbetalningar i tid.

Blekinge Exotiska Värld har skulder hos Kronofogden på 145 000 kronor samt ett okänt antal andra skulder. Och ägarens kompanjon och make och har dessutom hyresskulder på närmare 300 000 kronor i ett annat djurbolag. Han dömdes 2017 för brott mot djurskyddslagen.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Trots det har duon nu planer på ett nytt tropikarium – den här gången i Sölvesborg.

– De ligger långt fram, säger Kristofer Karlsson, en av personerna bakom Blekinge Exotiska Värld.

Ni har ju skulder i Blekinge Exotiska Värld och en hyresskuld i ett annat bolag, hur tänker du kring det?

– Ingen kommentar på det. Det är inget som berör och blanda inte mina bolag, är du snäll.

Oklar framtid

Det är oklart hur de brister som kommit fram i SVT:s granskning på verkar deras framtida verksamhet.

– Det är ny information för oss som vi får fundera på hur vi ska hantera. Att man visat silverrävar är information som vi inte haft så det får vi fundera över hur vi ska hantera, säger Håkan Anderberg, avdelningschef samhällsbyggnad och miljöskydd på länsstyrelsen.

Är det rimligt att folk som slarvar med tillstånd, har skulder och är tidigare dömd för brott mot djurskyddslagen får fortsätta att ha en liknande verksamhet?

– Om det är rimligt eller inte är inte jag rätt man att svara på. Det finns ju lagstiftning och den har vi att följa. Nu kommer det upp information om silverrävarna och den är ny för oss och något som vi inte har hunnit ta ställning till, säger Håkan Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet