Foto: SVT

Turerna kring soptippen i Gullberna

Publicerad

1978 stängdes deponin där det har slängts avfall både från hushåll och industrier sedan 50-talet. I dag byggs en solcellspark på marken.

Under soptippen går den 300 meter långa kulverten som är en dagvattenledning som leder ut i havet. Där gjordes tester på 1970-talet med fiskar som visades innehålla kvicksilver.

Gullbernadeponin har pekats ut som ett av Sydsveriges mest akut förorenade områden och den mest miljöfarligaste platsen i Blekinge.

2013 täcktes soptippen med moränmassor. Tanken var att det skulle minska utsläppen från deponin med mellan 40 till 60 procent – vilket misslyckades. Det visade sig senare att minskningen endast blivit fyra procent.

Enligt Stefan Andersson på Länsstyrelsen har man sett att det funnits föroreningar i vatten som kommit från deponin.

– Det togs prover före täckningen av deponin som visade att det fanns kvicksilver i vattenavgången, säger han.

Hur allvarligt är det här?

– Det är allvarligt om lakvatten går ut i bäcken och slutligen i havet. Föroreningarna ska stanna på deponin.

Nu arbetar kommunen med en handlingsplan där de göra flera utredningar som ska visa om det finns behov av åtgärder och i så fall vilka. Dessa ska presenteras för Länsstyrelsen senast i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.