Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor räddningsinsats pågår i Östersjön mellan Polen och Karlskrona efter att två personer fallit överbord från färjan Stena Spirit. Enligt Sjöräddningen är det ett litet barn som har fallit i, barnets mamma ska ha hoppat efter ner i havet. Vid 17.30-tiden meddelade sjöräddningen att båda hittats i vattnet och att de förts till sjukhus i Karlskrona. Skadeläget är oklart.

Mamma och barn föll från Polenfärja – har hittats i havet

Uppdaterad
Publicerad

En stor räddningsinsats inleddes på torsdagen sedan en mamma och ett sjuårigt barn fallit överbord från Polenfärjan mellan Polen och Karlskrona.

De båda hittades vid 17.30-tiden och flögs med helikopter till sjukhus i Karlskrona.

– Jag kan bekräfta att en person har hittats och vinschats upp i helikopter och är på väg till sjukhus. Ytterligare en person är hittad, helikopter är på väg för att vinscha upp den personen också, säger Stefan Lang, presskontakt vid Sjöfartsverket.

Larmet om händelsen kom in på torsdagseftermiddagen. Två personer uppgavs ha fallit överbord från Stena Spirit som var på väg från Polen till Karlskrona.

Dödsfall på Polenfärjan

– Det är ett barn och barnets mamma som har fallit överbord, säger Anders Lännholm, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt uppgift är barnet sju år gammalt, mamman i 35-årsåldern. Båda är polska medborgare.

Hör Sjöräddningen berätta om insatsen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nato-fartyg deltog i sökandet

En massiv insats drogs igång och ett stort antal resurser dirigerades till platsen för att hjälpa till i sökandet.

– Vi har snart fem helikoptrar på plats, och vi har tagit allt som finns i Östersjön. Vi har avbrutit en Nato-övning, och vi har US Coast Guard-flygplan i luften som hjälper till. Allt som flyter eller flyger hjälper till, sade Anders Lännholm vid 17-tiden.

Drygt en halvtimme senare upptäcktes båda i havet.

– Barnet hittades av Stenas räddningsbåt, mamman hittades av en helikopter, säger Stefan Lang.

Okontaktbara när de vinschades upp

Varken mamman eller barnet var kontaktbara när de hittades. Olyckan skedde mitt i Östersjön mellan Polen och Karlskrona.

Vid 20.45-tiden kom Stena Spirit till hamn i Karlskrona. Svensk polis fanns då på plats för att hålla vittnesförhör med personal och övriga resenärer.

På fredagen kom beskedet att både kvinnan och barnet avlidit.

Polisen finns på plats utanför färjeterminalen på Verkö i Karlskrona för att hålla vittnesförhör med passagerare och besättning på Stena Spirit. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Texten kan uppdateras.

Vet du mer om händelsen? Har du bilder? Hör av dig med ditt tips till blekinge@svt.se. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall på Polenfärjan

Mer i ämnet