Kommunens ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Magnus Larsson (C) framför Studentbåten på Hattholmen i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Studentbåtens flytt dröjer – oavsett kommande domstolsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Studentbåten i Karlskrona har snart pågått i ett års tid och ännu är det kärvt mellan parterna. Nu har tvisten nått mark- och miljödomstolen, men kommunalrådet Magnus Larsson (C) tror det dröjer längre än så innan Studentbåten flyttas från kajen.

Karlskrona kommun vill att båten omgående ska forslas bort efter att det fem år långa tillfälliga bygglovet gick ut förra hösten.

Men båten ligger kvar. Ägaren Christian Carlsson har nämligen utgått från att få vara kvar eftersom han fått positiva signaler från kommunen bara månader före beslutet att båten skulle bort.

Studentbåten i Karlskrona

Upp till ett halvårs väntan

Efter kommunens beslut att inte bevilja fortsatt bygglov har frågan hanterats i en rad olika instanser. Länsstyrelsen har gett kommunen rätt – och båtens  ägaren hotas om vite på 350 000 kronor om båten inte flyttas.

Även det beslutet överklagades och ligger nu hos mark- och miljödomstolen som väntas avgöra ärendet om några månader.

– Vi är ett familjeföretag och har inte råd att betala varken vite eller bogsering. För oss handlar det om överlevnad. Allt vi ber om är att få lite mer tid på oss, säger Christian Carlsson.

Magnus Larsson är medveten om att kommunens agerande kan leda till företaget försätts i konkurs.

– Ägaren säger att han inte har råd att betala, då kommer han gå i konkurs. Då får vi ju en ny motpart i form av Kronofogden eller en konkursförvaltare säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet