Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den anses som olaglig fastighet, men får hyras ut. Hyresgästföreningens regionjurist Ingrid Buskas förklarar vilka lagar och regler som gäller i just Studentbåtens fall. Foto: Hyresgästföreningen/SVT

Juristen förklarar: Båten är olaglig men studenter får hyra

Publicerad

När Studentbåtens bygglov gick ut hösten 2020 klassades den som olaglig fastighet. Flera hyresgäster ombord har valt att bo kvar och uthyrningen är inte olaglig, enligt Hyresgästföreningen.

Enligt plan- och bygglagen klassas Studentbåten som olaglig då den utan ett bygglov ses som ett svartbygge. Det har den gjort sedan det tillfälliga bygglovet som Karlskrona kommun gav 2015, gick ut i oktober förra året.

Sedan dess har kommunen velat ha bort båten för att kunna påbörja marksanering inför uppförandet av nya stadsdelen Hattholmen.

Hyr ut till nya studenter

Båtägaren Christian Carlsson har fortsatt att hyra ut rum ombord, bland annat till flera av de nya studenter som ska plugga vid Blekinge tekniska högskola nu till hösten.

Enligt Blekinge Studentkår saknas det inför terminsstarten minst 700 studentbostäder i Karlskrona. Den nyligen tillträdde ordföranden Christopher Hellryd menar att det hjälper några av de nya studenterna att Studentbåten ännu finns till hands.

– Det kan ta upp till sex månader att få tag på en bostad i Karlskrona, det är förfärligt men så är läget tyvärr.

Christopher Hellryd är Blekinge Studentkårs nya ordförande. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hyresgästföreningen: Olämpligt att hyra

Även om båten är olaglig är inte ägarens uthyrning det. Dock anser Hyresgästföreningens jurist i Blekinge att det kan ses som olämpligt att hyra.

– Hyresgästen får själv lösa nytt boende om båten tvingas flytta och som student bör man alltid se över sitt kontrakt noga, säger Ingrid Buskas.

Hon har förståelse för att båtägaren väljer att hyra ut under tiden som myndighetsprocessen pågår.

– Jag har fått frågor av en del och då meddelar jag situationen. Många har backat av det, men jag kommer hyra ut så länge det går både av ekonomiska skäl och bostadsbristen, säger Christian Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet