Dennis Lindblom beskriver stenkastarnas arbetssätt som organiserat. Foto: Privat

Upploppsmakare identifierade med mobilfilmer

Uppdaterad
Publicerad

Filmer från upploppet på Ronneby torg är nu färdiggranskade och polisen har kunnat identifiera och knyta personer till de olika gärningarna, något Sydöstran var först att skriva om.

Polisens Nationellt forensiskt centrum, NFC, har analyserat filmer från upploppet på Ronneby torg den 29 augusti. Det rör sig om privata mobilfilmer, polisens kroppskameror och näringsidkares övervakningskameror. Nu har åklagaren fått ta del av resultatet.

– Vissa personer har vi nu kunnat identifiera med säkerhet. Vilket gör att vi nu kan se vem som gör vad, säger åklagare Malin Niklasson.

Upploppet i Ronneby

Inget åtal i år

Tolv män är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och grovt blåljussabotage och filmerna är ett viktigt material i åklagarens utredning.

– Jag skulle vilja säga att de här är nödvändiga för att få en bild av vad som har hänt och vilka gärningar som har begåtts, säger åklagare Malin Niklasson.

Åtal kommer att dröja till nästa år.

Hör åklagaren i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet