Netport erbjuder nu Karlshamns kommun att köpa bolaget. Foto: SVT

Beslut i kommunstyrelsen: Kommunen köper Netport

Uppdaterad
Publicerad

I maj lämnade Netports vd Samuel Henningsson sitt uppdrag efter att det plötsligt visade sig att 15 miljoner förbrukats i projekt – utan att det fanns finansiering.

Nu har ytterligare miljonprojekt utan täckning upptäckts.

På måndagen fattade kommunstyrelsen beslutet att köpa upp bolaget.

Henningsson lämnade vd-posten på Netport i Karlshamn efter ett styrelsemöte där det stod klart att förtroendet för hans uppdrag var förbrukat. Anledningen var att det visat sig att miljonbelopp förbrukats i olika projekt – utan att det fanns finansiering.

Totalt handlade det om projekt för 15 miljoner kronor. Men efter Henningssons avgång upptäcktes ytterligare miljonprojekt utan finansiärer – nu handlar det i stället om 18 förbrukade miljoner.

Och nu försöker bolaget gå till botten med hur detta kunde hända – och om det finns oegentligheter bakom.

– Vi i styrelsen håller på och tittar på detta. Men jag vill inte kommentera det mer i dag, säger Per-Ola Mattsson, ordförande i Netport.

Vill köpas upp

Bolaget riskerar nu att läggas ner – om inte Karlshamns kommun beslutar att köpa det.

– Det här är ett bolag som lever på projekt, och styrelsens bild är att ingen kommer vilja gå in med pengar i projekt där bolaget är på obestånd. Effekten blir att bolaget i så fall får läggas ner, säger Per-Ola Mattsson.

Beslut fattat

Under måndagen togs köpet av Netport upp på kommunstyrelsens bord under ett extrainsatt möte. Beslutet blev att föreslå kommunfullmäktige att kommunen köper aktierna för en krona styck, totalt 1 000 kronor.

– Det här säkrar upp verksamheten ute på Piren över huvud taget och möjligheten att utveckla det här området. Det här beslutet är oerhört viktigt för den framtida utvecklingen i Karlshamn, säger Per-Ola Mattsson, ordförande i Netport.

Slutgiligt beslut fattas i kommunfullmäktige nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet