Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning av de tre förslagen som kommunpolitikerna i Karlshamn ska ta ställning till, i klippet ovan. Foto: SVT / TT

Här är ödesfrågorna som avgörs ikväll

Publicerad

Tre tunga frågor i Karlshamn avgörs i ikväll när politikerna i kommunfullmäktige samlas. Det handlar bland annat om nya skattemiljoner till Pirensatsningen.

Nybygget på Östra Piren i Karlshamn är både försenat, dubbelt så dyrt som beräknat och värderat till mindre än hälften av byggkostnaden. Slutnotan på kalaset ligger just nu på 612 miljoner kronor.

I omgångar har kommunen skjutit till miljonbelopp i skattepengar för att finansiera satsningen. Under kvällens fullmäktigemöte ska politikerna besluta om ytterligare drygt 110 miljoner kronor i skattemedel ska gå till bygget.

Östra Piren i Karlshamn

– Även om det är en otroligt dålig affär måste vi göra det bästa av situationen, har kommunstyrelsens ordförande, Magnus Gärdebring (M) tidigare sagt om detta.

Sälja 192 lägenheter i Asarum

Ett förslag som gjort boende i Asarum upprörda och oroliga ska upp till beslut ikväll. Det handlar om att kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder vill sälja 192 lägenheter längs Frälsegårdsvägen, Jasminvägen och Dyks väg på orten.

Detta för att finansiera nybygget av 44 lägenheter på Möllebacken i Karlshamn – vilket kommunstyret (M, KD, SD) är för men den socialdemokratiskt ledda oppositionen emot.

Finansiering till ny brandstation

Bygget av en ny brandstation vid Oljehamnsvägen i Karlshamn har precis börjat och har hittills kostat 30 miljoner kronor.

Tidigare har kommunen planerat att sälja Östra Piren för att kunna genomföra nybygget, men nu ska ett annat finansieringsalternativ upp för beslut: Att låna 192 miljoner kronor till det.

Liberalerna och Medborgerlig samling är kritiska mot detta, hör oppositionspolitikern Bodil Frigren Ericssons (L) argument i klippet ovan.

Det ska Östra Piren innehålla

Hittills har en biograf och en skönhetsstudio flyttat in i nybygget på Östra Piren. Men när det är färdigt i sommar ska en konsertsal, restauranger och kontor även vara på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet