Foto: TT

Utdrag ur intervjuerna med Stödkassens ansvariga

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom Stödkassen Blekinge inte är registrerad hos någon myndighet och använder privata bankkonton är den enda möjligheten att få svar att ställa frågorna till de två ansvariga för föreningen. Här redovisar vi utförligare utdrag ur de intervjuer som har genomförts med de ansvariga.

• Om redovisningen av ekonomin

Stödkassen Blekinge har inget registrerat företagskonto eller företagsswish. Föreningen är inte heller registrerad hos någon myndighet, eller hos Svensk Insamlingskontroll för att få ett så kallat 90-konto. Det bryter inte mot några lagar att organisera sin förening på det här sättet, men det försvårar kraftigt insynen och kontrollen för utomstående i verksamheten.

SVT granskar stödkassen Blekinge

Att kontrollera pengaflödet är omöjligt, då bankuppgifterna omfattas av sträng sekretess. De enda som har tillgång till uppgifterna är de två ansvariga själva – och de vägrar konsekvent att redovisa uppgifter om ekonomin i föreningen.

– Det som kommer in, det går ut. Och det som blir över går till nästa familj.

Men har ni något som kan visa det?

– Det har vi ju på vårat konto.

Och får man se det?

– Nej, det finns ju ingenting att se på det. För det går ju in och ut.

[...]

Kan du säga hur mycket ni fick in förra året?

– Nej jag kan inte det. Varje sökning är ju märkt med ett nummer, men jag kan inte säga det. Det går ju in och ut. Ibland flyttas det, för det andra kontot har jag mitt kort på. På swishkontot har jag inget kort kopplat, så då får jag flytta över det till mitt andra när jag ska göra inköp och sånt.

Om ni inte vet hur mycket ni får in på ett år, hur kan ni då ha koll på att allt används rätt?

– För vi använder det bara till familjerna.

Och det fanns ingen möjlighet för mig att få se kontoutdrag eller något sånt?

– Nej jag känner att det behöver vi inte redovisa. Någon annan behöver ju inte se våra kontoutdrag för det finns inget att se.

Det skulle ju hjälpa er om ni visade det?

– Ja, men jag känner dels att jag... Nej jag vill inte det.

• Om skulderna till Kronofogden

En av de ansvariga är skuldsatt hos Kronofogden på totalt 57 000 kronor. Kronofogden har under flera års tid genomfört löneutmätningar på hennes inkomst, men har också gjort utmätningsförsök hos kvinnans tillgångar. Vid ett utmätningsförsök förra året hittades inga utmätningsbara tillgångar, men vid fel tillfälle skulle det privata kontot som används till Stödkassen kunna utmätas om där finns insamlade medel. Något som hittills aldrig har hänt.

– Då hade de ju tagit det. De gör ju löneutmätning på mig.

Men de har ju gjort kontroller också, i september 2018? De skulle ju kunna göra en ny utmätning?

– Det är möjligt, jag kan inte svara på det för det är gåvor som swishas till våra sökande, så det är ju inte mina tillgångar.

Men när de går genom ditt konto blir de ju dina?

– Fast det går ju ut till familjerna, det är inte mina pengar. De ser ju att det är swish från privatpersoner, som hamnar på mitt konto men som ska gå ut till familjerna. Men jag får ringa till Kronofogden och reda ut det här, det är konstigt att de inte hört av sig.

Borde ni inte vara öppna med det här till givarna?

– Ja jag skäms inte för att jag är hos kronofogden, och jag är ingen sämre människa för det. Men det är så tråkigt, för familjer blir lidande av detta och det är trist. Vi har hjälpt så otroligt många människor genom åren, och allt sånt här kommer raderas nu och det är fruktansvärt tråkigt.

Tillägg: Efter att den här intervjun genomfördes valde kvinnan att själv betala av samtliga sina skulder till Kronofogden. Hon har i dag inga registrerade skulder hos myndigheten. SVT har vid ett flertal tillfällen försökt få till en filmad intervju med kvinnan, utan framgång.

• Om varför Stödkassen Blekinge inte är registrerat

Stödkassen Blekinge drivs som en ideell förening men är inte registrerad hos några myndigheter, eller för ett 90-konto. Den drivs dock som en systergrupp till den registrerade organisationen Fair People – men enligt grundaren har han inte längre kvar den organisationen. Det har heller aldrig gjorts någon inkomstdeklaration för organisationen till Skatteverket.

– Vi har haft lite diskussioner med honom om att slå oss loss för vi har blivit större liksom, han har lagt ner lite den biten. [...] Jag tror att jag använt det organisationsnumret två gånger. Och vi har inte fått till oss från honom att det inte är aktivt, för det är nästan aldrig någon som ber om något organisationsnummer. Utan det bästa hade varit att vi hade ett eget.

För ni är inte registrerade hos någon myndighet, ni finns inte hos Skatteverket eller nånstans, borde ni inte vara det så kontrollen underlättas?

– Om du säger att det är så att Fair People inte är aktivt borde vi definitivt det. Men vi har ju grejer på gång eftersom banken nu höjt på ögonbrynen, jag måste ju ha ett bankkonto, jag måste ju ha ett eget liv. [...]

Ni har inget 90-konto heller?

– Nä, nu står ju vi under en ideell förening vilket vi har fått till oss att det är helt okej att göra. Men nu börjar jag fundera. Något 90-konto har vi inte, vi är två privatpersoner som lägger 24/7 på att hjälpa människor.

Då får man ju granskningen och kontrollen som kan vara bra för givarna för att visa att det här är säkert? Hade inte det vart bra?

– Superbra, men som sagt, vi har saker på gång. [...] Vi har haft det i bakgrunden med organisationsnummer och vi ska få ta över namnet och så har tiden bara runnit iväg. Nu fick vi en spark i arslet att ta tag i det här och det är det bästa, för vi vill definitivt fortsätta med det här, vi brinner för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet