Foto: SVT

Fler brunnar ska provtas för dioxin i Saleboda

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har nu beslutat att Trafikverket ska få göra en utökad grundvattenprovtagning i dricksvattenbrunnar i Saleboda. Den kommer starta inom kort.

Flera boende i Saleboda, norr om Karlskrona, har fått hämta sitt dricksvatten i dunkar under snart tre år, sedan i oktober 2014, eftersom giftet dioxin upptäckts i deras brunnar.

Dioxin är ett ämne som i höga halter kan påverka hjärnan och nervsystemet och orsaka cancer.

Giftet upptäcktes efter att Trafikverket byggt en bro över järnvägen där, men Trafikverket har i sin egen utredning kommit fram till att det inte beror på deras bygge.

TV: Intervju med miljöchefen Magnus Lindoffsson

Ärendet blev också polisanmält 2015 men 2016 la polisen ned utredningen.

Men eftersom giftet fortfarande fanns i brunnarna så rekommenderade Trafikverket att en utökad grundvattenprovtagning skulle göras.

Den ska bekostas av Trafikverket men har tagit Karlskrona kommun ett år att besluta om, trots att kommunalrådet Magnus Larsson (C) fler gånger lovat att ta tag i ärendet.

Men nu finns alltså beslut på att Trafikverket ska göra en utökad grundvattenprovtagning på flera dricksvattenbrunnar i närheten av järnvägsbron.

– Vi kommer att göra detta enligt det förslag vi lämnade för ett år sedan. Det är ganska länge sedan nu, så vi ska sätta oss tillsammans nästa vecka och prata igenom det igen. Sedan får vi se när våra konsulter har tid, så sätter vi igång så snart det är möjligt, säger Annelie Rosander på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.