Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabeth van Riessen är en av ett tiotal pensionärer som har fått guidning i den digitala världen av Väggaelever. Starta videoklippet så berättar hon mer, tillsammans med Imgesu Bayramogullari och Vilda Välimäki. Foto: Towe Olsson/SVT

Elisabeth, 83, får digital hjälp av elevernas coronasäkra support

Publicerad

För att minska isoleringen i coronatider hjälper elever på Väggaskolan i Karlshamn äldre personer att hitta rätt i den digitala världen.

– Det känns häftigt att man kan lära någon som redan har så mycket erfarenhet i livet något nytt, säger eleven Vilda Välimäki.

Att skicka sms, mejla och starta videomöten är vardag för många, speciellt i coronatider. De digitala verktygen har också blivit allt viktigare för de äldre. Men om man inte kan allt det där digitala och är isolerad i pandemin, hur gör man då?

Det är just den tanken som vård- och omsorgsprogrammet på Väggaskolan i Karlshamn har tagit fasta på. De driver ett projekt där de kommer hem till äldre och hjälper dem med tekniken.

”Är nyfiken”

En som har tagit hjälp av eleverna är Elisabeth van Riessen i Karlshamn.

– De har tålamod med mig, jag som är en virrpanna som inte kan så mycket. Men jag är nyfiken, säger hon.

I videoklippet berättar Elisabeth van Riessen vad elevernas hjälp betyder för henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet