En ringsvanslemur hölls ensam i flera månader trots att det går emot djurskyddslagen. Foto: SVT

Allvarliga brister i djurhållningen – kritiserade djurparksägare förlorar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Exotiska djur har visats upp olagligt, en lemur hölls ensam i tio månader och sjuka djur fick inte nödvändig vård. Efter att länsstyrelsen upptäckt flera allvarliga brister förlorar det numera nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld tillståndet att visa djur offentligt.

Efter SVT:s granskning av det numera nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn förra året inledde länsstyrelsen en granskning av föreningen, som trots stängningen har haft kvar djuren och haft planer på ett nytt tropikhus i Sölvesborg.

Efter flera kontroller har länsstyrelsen upptäckt allvarliga brister. Bland annat har föreningen brutit mot djurskyddslagen genom att hålla en ringsvanslemur ensam i tio månader trots upprepade påpekande om att den ska hållas tillsammans med andra djur av samma sort.

Förutom detta upptäcktes att ormar och reptiler hölls i ett rum i källaren som var avsett för sjuka djur, en sköldpadda hade förändringar på halsen som tydde på behov av veterinärvård och att foder inte varit av tillräcklig hygienisk kvalitet.

Höll djur olagligt

Förutom brister i djurhållningen har föreningen haft djur olagligt. Efter en kontroll upptäcktes att intyg för vissa djur saknades och likaså härstamningsintyg för en del djur.

Dessutom upptäcktes vid en kontroll i januari i år att föreningen utformat ett utrymme, där annan verksamhet bedrivs, för att visa djur offenligt – utan att ha tillstånd för det. Detta anses vara en allvarlig föreseelse.

”Vid kontrolltillfället fanns en receptionsdisk med en kortmaskin, kvittoutskrivare och en elektronisk fotoram som visade inträdespriser. Detta tyder på att djuren visas offentligt i lokaler som inte är godkända för offentlig förevisning.”, skriver länsstyrelsen.

Förlorar tillståndet

Eftersom föreningen brutit både mot djurskydds- och artskyddslagen har nu länsstyrelsen beslutat att återkalla föreningens tillstånd att förevisa djur offentligt.

”Länsstyrelsen gör denna bedömning då myndigheten vid ett flertal tillfällen konstaterat djurskyddsbrister, i vissa fall allvarliga brister och upprepade brister. Bristerna har bland annat bestått i att visa djur offentligt utan giltigt tillstånd för djurarten, skaderisker, hygienbrister som kan leda till sjukdom och ohälsa hos djuren samt att ni hållit djur ensamma som ska hållas tillsammans med artrände”, skriver länsstyrelsen som motivering till beslutet.

Enligt länsstyrelsens beslut har ägarna haft möjlighet att yttra sig i ärendet men inte gjort det. SVT Nyheter Blekinge har sökt Kristofer Karlsson, en av ägarna, utan framgång men han har i tidigare intervjuer sagt att föreningen har alla tillstånd som behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet