Yaras mördares anmälan till JO tillbakavisas

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan, som dömdes för dödsmisshandeln av åttaåriga Karlskronaflickan Yara, lämnade en anmälan till JO. Nu tillbakavisar Kriminalvården kritiken.

Yaras morbrors frus tid i fängelset har kantats av flera varningar efter bland annat hot och våld mot fängelsepersonal. Kvinnans beteende i fängelset har flera gånger lett till att hon placerats i isoleringscell – något som då gjort att hon själv anmält Kriminalvården till JO, Justitieombudsmannen.

I sin anmälan skriver Yaras mördare att hon tvingats ha handbojor under sju timmar. Att det avskilda rummet hon placerats i var kallt och att hon rasat i vikt på grund av brist på mat och vatten.

Men enligt anstalten Hinseberg stämmer inte kvinnans påståenden. Hon ska ha blivit placerad i avskildhet eftersom hon uppträdde hotfullt och våldsamt. Handbojorna ska ha använts av säkerhetsskäl och under max 15 minuter.

Den dömda kvinnan ska ha blivit erbjuden mat och dryck dagligen, och även påståendet om extrem kyla tillbakavisas.

Tillbakavisar kritiken

Kriminalvården ifrågasätter inte de uppgifter som lämnats av vakthavande officer på anstalten, och anser inte att kvinnan ska ha behandlats felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.