Vid kontroller på byggarbetsplatser i dalafjällen har det visats sig att flera utländska byggarbetare saknat rätt att visats och arbeta i Sverige. Foto: Claudio Bresciani/TT

14 personer måste lämna landet efter kontroll vid byggarbetsplatser i Idre

Publicerad

Efter att flera byggarbetsplatser kontrollerats i fjällområdena i norra Dalarna måste nu 14 utländska byggarbetare som arbetat i Idre lämna landet. Det visade sig att de saknade tillstånd att vistas och arbeta i Sverige.

Totalt har fem byggarbetsplatser kring Sälen och Idre kontrollerats de senaste dagarna. Det är en myndighetsgemensam insats där kontroller gjorts av Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Tullverket, Migrationsverket och Kronofogdemyndigheten tillsammans med polisen.

Utöver de 14 byggarbetare i Idre som måste lämna landet, påträffades en person utan arbetstillstånd i Sälen. Tre arbetsgivare misstänks också för brott mot utlänningslagen.

Risk för fall ledde till förbud

Vid kontroller upptäcktes även att det fanns risk för fall från höga höjder vid flera byggarbetsplatser. Arbetsmljöverket utförde sex omedelbara förbud mot fortsatt arbete i samband med den gemensamma insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.