14 vargar får skjutas i Dalarna under kommande jakt i januari. Foto: TT

14 vargar får skjutas i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om att 14 vargar får skjutas under kommande licensjakt i Dalarna. Den startar den 2 januari nästa år.

Det är Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret som jakten sker i. Tinäsetreviret ligger på gränsen till Gävleborg och det andra reviret ligger på gränsen mellan Örebro, Västmanland och Dalarna. Dessa två revir är de mest vargtäta områdena i Sverige.

Vill minska tätheten av vargrevir

Det är länsstyrelserna som fattat beslutet och detta görs för att minska tätheten av vargreviret och koncentrationen av varg där den är som störst.

Det finns ingen genetiskt viktig varg i områdena där det kommer att genomföras licensjakt, enligt länsstyrelsen. Men skulle det visa sig att viktig varg ändå vistas där, kommer jakten avlysas.

75 vargar totalt

Licensjakten på varg pågår som längst till och med den 15 februari 2023. 75 individer får skjutas i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

I det mellersta rovdjursförvaltningsområdet ingår Gävleborgs, Dalarnas, Västmanlands, Örebros, Värmlands, Uppsalas, Västra Götalands och Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.