Så här ser det ut i Grantorp som ligger i de södra delarna av det branddrabbade markområdet. Foto: Anders Hansson/SVT

150 personer anställs – för att bevaka brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Branden vid Trängslet börjar vara under kontroll. Räddningsledningen har därför påbörjat en överlämning till Fortifikationsverket – som i egenskap av markägare ansvarar för eftersläckning och bevakning av det drabbade området.

– Vi äger mycket mark så vi är naturligtvis vana vid att hantera bränder. Men det här är en så stor geografisk yta så det kommer att krävas mycket resurser för att sköta brandbevakningen. Så på det sättet är det här en ovanlig situation för oss, säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket.

Anställer 150 personer för att klara brandbevakningen

Totalt har cirka 3 700 hektar mark drabbats av branden. Och för att kunna hantera brandbevakningen bedömer Fortifikationsverket att man måste behovsanställa ett stort antal personer.

Skogsbranden i Trängslet

– Vi har gått ut med en annons där vi rekryterar cirka 150 personer i Älvdalen som ska förstärka vår personal i det här arbetet, säger Johanna Holst.

Hur länge området kommer att behöva bevakas är i nuläget oklart.

– Vi räknar till att börja med att det tar två månader och sen får vi se hur det utvecklas, säger Holst.

”Har stöttat räddningstjänsten”

Fortifikationsverket har aktivt deltagit i brandbekämpningen sedan brandstarten för drygt två veckor sedan. Både med personal som vanligtvis arbetar på området, men också med resurser från andra delar av landet.

– Vi har haft medarbetare på plats hela tiden som hjälpt och stöttat räddningstjänsten på det sätt som behövts för tillfället, säger Holst.

Beslutet om att påbörja eftersläckningen av området meddelades av räddningsledare Johan Szymanski under söndagseftermiddagen.

Fakta: Fortifikationsverket

Fortifikationsverket är en statlig förvaltningsmyndighet som arbetar med att bygga och sköta byggnader som försvaret behöver. Exempelvis äger man hus där värnpliktiga bor och får utbildning, fält där militärer tränar och lär sig att skjuta och hemliga rum inne i berg.

Totalt har Fortifikationsverket hand om 380 000 hektar mark, elva flygplatser och tusentals hus i Sverige.

Källa: www.fortifikationsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet