Foto: TT

Nu påbörjas eftersläckningen: ”Kommer fortsätta ryka och pyra”

Uppdaterad
Publicerad

Nu går räddningsarbetet vid Trängsletbranden in i nästa fas. Under söndagseftermiddagen meddelade räddningsledningen att man successivt börjar överlämna brandområdet i Trängslet till Fortifikationsverket för fortsatt bevakning och eftersläckning.

– Det inriktningsbeslut vi tagit nu, utöver att hålla begränsningslinjerna, är att påbörja eftersläckningen. Det innebär också att det VMA som tidigare skickats ut upphör att gälla.

Det säger räddningsledare Johan Szymanski under en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Skogsbranden i Trängslet

”Kommer fortsätta ryka och pyra”

Den planerade överlämningen kommer att ske stegvis och man räknar med fortsatt brandaktivitet på området en tid framöver. Men man bedömer samtidigt att det inte finns någon spridningsrisk.

– Vi har tidigare sagt att vi ser det här som en hockeymatch och att brandområdet är själva rinken. Innanför rinken kommer det fortsätta ryka och pyra, men vi har byggt en stark sarg för att kunna hålla emot, säger Szymanski.

Brandområdet fortsatt avstängt

Det nya beslutet innebär även att allmänheten nu kan vistas på de delar av skjutfältet som inte är drabbade av branden.

– Men själva brandområdet kommer att stängas av ordentligt så att allmänheten inte kan komma in på det området, meddelar Szymanski.

”Djupt imponerad”

Det var för över två veckor sedan som den omfattande skogsbranden startade. Sedan dess har ett intensivt släckningsarbete pågått i området. Och under presskonferensen passar Szymanski på att rikta ett tack till alla som deltagit i brandbekämpningen.

– Jag är djupt imponerad av den styrka som genomsyrat den här insatsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet