Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
18 vargar får fällas i gränsöverskridande licensjakt Foto: Heiko Junge/TT, SVT

18 vargar får fällas i gränsöverskridande licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna har tillsammans med flera andra länsstyrelser tagit beslut om årets licensjakt på varg. 18 vargar får fällas vid årets jakt, som är unik.

– Det har aldrig tidigare varit bara gränsrevir som omfattas av licensjakt, säger Caroline Dickson, chef för viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

Samtliga revir där vargar får fällas angränsar till andra län. Det rör sig om reviren Haraldsjön, Snösjön och Gullsjön, som av länsstyrelsen beskrivs som landets mest vargtäta områden. Sex vargar får fällas i varje revir.

Beslutet om licensjakt har tagits tillsammans med länsstyrelser i Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län.

– Skälet är att det är hög täthet på varg i länsgränserna, säger Caroline Dickson.

Det är första gången sedan 2018 som licensjakt på varg genomförs i Dalarna. Då fick sex djur fällas, samtliga i Flatenreviret. Fem vargar sköts.

Enligt den senaste beräkningen finns det 395 vargar i Sverige. Naturvårdsverkets referensvärde för en gynnsam bevarandestatus ligger på 300 individer.

– Beslutet om licensjakt är självfallet välkommet, men antalet vargar som får skjutas är på tok för få, säger Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet i Dalarna, i en skriftlig kommentar.

– I stället för tillåtna 33 individer i hela det vidsträckta mellersta rovdjursförvaltningsområdet borde tilldelningen omfatta minst 33 vargar endast i Dalarna. Med stor sannolikhet kommer nästa års ytterst begränsade licensjakt på varg leda till att vargstammen ökar ytterligare, säger Ulf Berg.

Licensjakten startar 2 januari 2022 och pågår till 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer