Foto: SVT

2 000 personer riskerar att bli utan bredband

Uppdaterad
Publicerad

I våras berättade vi på SVT Dalarna att ADSL-stationer runt om i landet skulle komma att läggas ner. Nu har det börjat ske och ungefär 2 000 invånare i Dalarna riskerar nu att bli utan bredband.

För att förstå vad som hänt måste vi backa tio år tillbaka i tiden till då man byggde ut bredbandet i landet.

I Dalarna slöts då ett avtal mellan 12 av länets kommuner och företaget Teracom om att bygga ut och driva ADSL i länet.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Teracom sålde sedan stationerna till företaget Quadracom som sedan i sin tur sålt stationerna till Telia. Och detta avtal har nu alltså gått ut.

På vissa håll där Quadracom och Telias ADSL-stationer stått sida vid sida har kunderna flyttats över till Telia och på andra håll så har andra bolag tagit över.

Säters kommun drabbas

Men de stationer som matats med radiolänk är nu nedlagda och det är här som man får förlita sig på mobilt bredband. Problemet uppstår på de platser där man har liten eller ingen täckning på det mobila bredbandet, som exempelvis i Grängshammar i Säters kommun.

Rickard Cederberg driver en antikvitetsfirma med kunder runt om i världen och är beroende av internet till sitt företag. Men han har även hyresgäster och är orolig för landsbygens överlevnad.

– Jag måste flytta kontoret nu, och jag kan inte hyra ut till barnfamiljer då de oftast är beroende av bredband. Inget bredband, inga hyresgäster, säger han.

Oro över landsbygdens överlevnad

På andra sidan vägen finns mjölkbonden Britta Linderholm som också är bekymrad över den dåliga täckningen på det mobila bredbandet.

Det är bara vissa ställen i byn där det fungerar säger hon och är orolig för hur landsbygden ska överleva.

Och någon hjälp från samhället är svårt att få.

– Kommunen kan ju inte ge några bidrag för att sätta upp egen utrustning men vi kan ge råd, säger Klas Jansson som är bredbandssamordnare i Säters kommun.

Öka statens ansvar

De som SVT Dalarna pratat med är eniga om att staten måste ta ett större ansvar om man vill att hela Sverige skall leva.

– Finns det ingen mobiltäckning eller bredband så kommer inga yngre att flytta ut på landsbygden och det blir ju svårare för de äldre att bo kvar säger Britta Linderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet