Bilden är ett montage. Foto: SVT

Tretton års fängelse för dödligt knivhugg utanför Falun

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man från Falun döms för att bland annat ha knivhuggit en 22-åring från Borlänge till döds vid ett bråk i området Karlslund i utkanten av Falun. Påföljden blir fängelse i tretton år.

Det var på kvällen den 30 november 2017 som fem personer från Borlänge körde hem till Falubon för att göra upp efter att i ett telefonsamtal bland annat hotat att bränna ner Falubons hus. I slagsmålet som utbröt i villaområdet blev en 22-åring från Borlängegruppen knivhuggen så illa att han dog.

Mord och tre fall av misshandel

Nu döms alltså den 23-årige Falubon för mord och tre fall av misshandel till fängelse i 13 år. Han stod också åtalad för mordförsök på den man som ringde hotsamtalet, en 24-åring från Borlänge, men i det fallet frikänns han.

Knivmord i Falun 2017

Enligt tingsrättens bedömning hade 23-åringen som avsikt att använda kniven mot de personer han mötte i slagsmålet eftersom han först varit beväpnad med ett järnrör men slängt detta ifrån sig innan tumultet utbröt. Skadan från knivhugget var också så djupt att hugget bedöms som avsiktligt. Han anses också ha varit likgiltig inför det faktum att hugget han utdelade var dödligt.

”Oförsvarligt våld”

Tingsrätten slår också fast att den nu dömde 23-åringen kan ha agerat i nödvärn men att våldet han utövade var oförsvarligt. Han ska också haft tillräcklig tid att besinna sig för att frikännas på grund av nödvärn.

Kamraten döms för misshandel

Hans kamrat som kom till hans undsättning efter hotsamtalet döms för narkotikabrott och misshandel till samhällstjänst i 100 timmar.

24-åringen från Borlänge som ringde det hotfulla samtalet som föranledde bråket döms för olaga hot till villkorlig dom och böter. Övriga personer från Borlängegruppen frikänns.

Parterna har till den 19 juni på sig att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmord i Falun 2017

Mer i ämnet