Foto: SVT

Ambulans fick vänta på polisen – dröjde en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde omkring en halvtimme innan ambulansen kom när en ung man knivhöggs till döds i Falun natten till förra fredagen. Anledningen ska ha varit att det inte fanns någon polis som kunde säkra området.

– Det är fruktansvärt, det ligger en pojke och dör i snön, medan ambulansen väntade bara en bit bort på att få klartecken från polisen, säger ett upprört vittne som SVT Nyheter Dalarna talat med.

Det var strax innan midnatt natten mellan torsdag och fredag som ett bråk ute på gatan i villaområdet Karlslund utanför Hosjö i Falun urartade och en ung man knivskars svårt och ytterligare två skadades.

Knivmord i Falun 2017

Utanför huset

Händelsen utspelade sig utanför vittnets hus. När han kom ut höll två grannar på med livsuppehållande åtgärder på den skadade.

– Min granne, en kvinna i nattlinne som gjorde hjärt- lungräddning på pojken, berättade att de ringt SOS ca tio minuter tidigare, men att ingen ambulans kommit, så då ringer jag också och berättar att det ligger en pojke på vägen och håller på att dö och frågar var ambulansen är.

– Jag får då beskedet att ambulansen är på plats om 1 1,5 min

Stor frustration

Efter vad vittnet bedömer som ytterligare fem-tio minuter har fortfarande ingen ambulans kommit och frustrationen och förtvivlan på platsen är stor. Vittnet ringer då en andra gång och får till slut beskedet att ambulansen väntar på polisen

Det dröjer dock ytterligare fem-tio minuter innan polisen till slut kommer och kort därefter ger klartecken för ambulansen att köra in, två ambulanser och en ambulanshelikopter kommer till platsen. Det är dock för sent, den knivskadade har då avlidit.

– Jag kan inte bedöma om hans liv gått att rädda om ambulansen hade kommit tidigare. Men han borde ha fått professionell vård mycket tidigare, säger vittnet som ifrågasätter regeln om att polisen måste ge klartecken för att ambulansen ska kunna gå in.

Upplevde inget hot

Var det hotfullt eller våldsamt på platsen?

– Jag hade aldrig gått ut om det hade varit så, säger vittnet.

– Vi var tre vuxna privatpersoner som försökte hjälpa till och några yngre som stod och rökte. Det var knappast en krigszon, om man säger så.

Utöver den knivskurne på gatan, befann sig ytterligare en blödande person i hallen hos en annan granne. Inte heller de lyckades få ambulans till platsen.

– Det är rent krasst så att om polispatrullen befinner sig på fel ställe så spelar det alltså ingen roll att man köpt in en ambulanshelikopter eller välutrustade ambulansbilar till landstinget. De kan ändå inget göra, säger det frustrerade vittnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmord i Falun 2017

Mer i ämnet